Seznam hlavních potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU
1 – Obiloviny obsahující lepek
a) pšenice, b) žito, c) ječmen, d) oves
2 – Korýši a výrobky z nich
3 – Vejce a výrobky z nich
4 – Ryby a výrobky z nich
5 – Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6 – Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7 – Mléko a výrobky z něj
8 – Skořápkové plody a výrobky z nich
a) madle, b) lískové ořechy, c) vlašské ořechy, d) kešu ořechy, e) pekanové ořechy, f) para ořechy, g) pistáci, h) makadamie
9 – Celer a výrobky z něj
10 – Hořčice a výrobky z ní
11 – Sezamová semena (seznam) a výrobky z nich
12 – Oxid siřičitý a siřičitany
13 – Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14 – Měkkýši a výrobky z nich